Ludzie Fundacji

Zarząd Fundacji ORCHidea stanowią osoby na co dzień zajmujące się diagnostyką, leczeniem i terapią  osób z chorobami neurologicznymi ( po udarach mózgu, z chorobami neurodegeneracyjnymi i demielinizacyjnymi), mającymi guzy mózgu bądź będącymi po operacji neurochirurgicznej oraz osobami mającymi trudności poznawcze będące wynikiem przebytych lub nadal  występujących chorób, oraz z seniorami (osobami w wieku 65 plus), zmagającymi się z postępująca chorobą.

W strukturach zarządu jest doświadczony lekarz neurolog (praktykujący od 20 lat) oraz  neurologopeda dyplomowany.

Fundacja współpracuje również z innymi  specjalistami, m.in. psychologami,  psychoterapeutami i fizjoterapeutami oraz lekarzami.

ZARZĄD FUNDACJI:

Piotr Orchowski – Prezes Zarządu

Jest specjalistą neurologiem, specjalizującym się w leczeniu pacjentów z padaczką, bólami głowy, chorobą Parkinsona oraz z zespołami otępiennymi (np. choroba Alzheimera). Zajmuje się diagnostyką chorób ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Ukończył studia na wydziale lekarskim na Akademii Medycznej (Uniwersytet Medyczny) w Poznaniu. Rozpoczynał od rocznego wolontariatu na oddziale neurologicznym, a od 20 lat pracuje w poznańskich szpitalach. Wcześniej w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu, a od 2000 roku w Centrum Medycznym HCP w Poznaniu.

Członek Polskiej Ligii Przeciwpadaczkowej, członek Polskiego Towarzystwa Epileptologii, członek Polskiego Towarzystwa Neurofizjologii Klinicznej.

Aleksandra Czarczyńska – Orchowska  - Wiceprezes Zarządu

Jest neurologopedą dyplomowanym. Specjalizuje się w diagnozie i terapii zaburzeń mowy i języka u pacjentów z uszkodzeniami ośrodkowego układu nerwowego, po udarach, guzach mózgu oraz w wyniku urazów mózgu i chorób neurodegeneracyjnych.

Rozpoczynała jako wolontariusz na Oddziale Neurologicznym i Oddziale Leczenia Udarów Mózgu w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia w Poznaniu. Doświadczenie zdobywała pracując jako neurologopeda w dwóch szpitalach (Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. J. Strusia w Poznaniu oraz Szpital Powiatowy w Nowym Tomyślu)  na oddziałach neurologicznych oraz oddziałach leczenia udarów mózgu.

Jest wykładowcą akademickim, prowadzi zajęcia dla studentów studiów podyplomowych z logopedii (bloki tematyczne: Afazja. Dyzartria)  na  Wydziale Studiów Edukacyjnych UAM w Poznaniu oraz dla studentów dziennych kierunku logopedia.

Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Neurologopedów, Polskiego Związku Logopedów oraz Polskiego Towarzystwa Neuropsychologicznego.

Jest absolwentką Akademii Liderów, akcji Mam Głos oraz członkiem Koalicji Wspólny Poznań.

PRACOWNIK ADMINISTRACYJNY

Marzena Przybylska - Pacyk - Asystentka Zarządu

Joanna Goslińska - Specjalista ds. Marketingu i Administracji

Jest absolwentką UAM w Poznaniu, Wydziału Neofilologii na kierunku: Fililogia Rosyjska. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy z klientem. W Fundacji wspiera  Zarząd i Zespół specjalistów w zakresie prac administracyjnych . Podejmuje działania merketingowe, zmierzające do pozyskiwania sponsorów, partnerów oraz uczestników szkoleń, organizowanych przez Fundację ORCHidea.

WSPÓŁPRACUJĄ Z NAMI:

Anna Rajewska

Jest magistrem psychologii, terapeutą poznawczo-behawioralnym.

Ukończyła studia na Uniwersytecie A. Mickiewicza w Poznaniu na kierunku psychologia, specjalność psychologia kliniczna oraz 4-letnie szkolenie z terapii poznawczo-behawioralnej w Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie. Pracuje na oddziałach neurologicznych w poznańskich szpitalach oraz prowadzi terapię w prywatnej praktyce na terenie Poznania.

Główne zainteresowania i aktywność zawodowa dotyczą neuropsychologii oraz psychoterapii dorosłych i młodzieży. Zajmuje się diagnozą neuropsychologiczną oraz rehabilitacją funkcji poznawczych u osób po urazach mózgu, udarach, w przebiegu procesów otępiennych. Prowadzi terapię poznawczo-behawioralną dla osób dorosłych oraz młodzieży i dzieci w wieku szkolnym.

Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczo-Behawioralnej.

Kontakt: tel. 502 161 665;  psycholog.terapia@gmail.com

Anna Lenartowicz

Jest psychologiem, pracującym na oddziale neurologicznym i udarowym  w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia  przy ul. Szwajcarskiej 3 w Poznaniu oraz w Zespole Dziennych Domów Pomocy Społecznej, w świetlicach socjoterapeutycznych w gminie Dopiewo oraz w przychodni Medicover.

Jest psychoterapeutą w trakcie szkolenia podyplomowego z terapii poznawczo-behawioralnej w Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie.

Specjalizuje się w diagnozie i rehabilitacji neuropsychologicznej, terapii indywidualnej. Prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu umiejętności interpersonalnych.

Ukończyła teoretyczne i praktyczne szkolenie z Kinezjologii Edukacyjnej, Metody dr P. Dennisona i G. Dennison; szkolenie z diagnozy neuropsychologicznej dzieci i dorosłych oraz diagnozy i terapii dzieci i dorosłych z zaburzeniami zachowania. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Przygotowanie pedagogiczne.

Kontakt: tel. 609 383 040; lenartowicz.anna@op.pl

Magdalena Kluch

Jest mgr fizjoterapii z 8-letnim stażem. Pracuje na Oddziale Leczenia Udarów Mózgu  w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia w Poznaniu.

Posiada doświadczenie z zakresu rehabilitacji neurologicznej, rehabilitacji ortopedycznej, leczenia bólów kręgosłupa i diagnostyki funkcjonalnej aparatu ruchu.

Wykorzystuje umiejętności z zakresu terapii metodą PNF, terapii manualnej     K. Lewitta, terapii McKenzie, techniki z zakresu PIR, masażu klasycznego i głębokiego. Ukończyła kurs CPR (cardiopulmonary resuscitation), prowadzony wg. standardów American Heart Association.

Jest wykładowcą akademickim, prowadzi zajęcia ze studentami Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jest instruktorem zajęć ruchowych, z zainteresowaniami w zakresie terapii ruchem.

Kontakt: tel. 501 783 821;  m_kluch@o2.pl

Joanna Renda

Jest mgr fizjoterapii z 10-letnim stażem pracy. Pracuje na Oddziale Leczenia Udarów Mózgu  w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim im. J. Strusia w Poznaniu.

Jest terapeutą metody NDT Bobath dla dorosłych ( metoda dla osób z zaburzeniami neurologicznymi), metody McKenzie (diagnozowanie i leczenie zespołów bólowych kręgosłupa), PNF (Proprioceptive neuromuscular faciliation) i terapii manualnej Lewita. W terapii wykorzystuje najnowsze metody stosowane w neurorehabilitacji chorych po urazach mózgowo-czaszkowych, po udarach mózgu  oraz operacjach neurochirurgicznych.

Jest wykładowcą akademickim, prowadzi zajęcia ze studentami Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, na kierunku Fizjoterapia (Metody Specjalne i Fizjoterapia w neurologii dorosłych oraz Podstawy koncepcji Bobath w neurologii dorosłych).

Kontakt: tel. 660 486 616; renda.joanna@gmail.com

NASI WOLONTARIUSZE:

Natalia Kaczmarek

Jest studentką V roku. Świadczy pomoc w zakresie prac administracyjnych.