Fundacja ORCHidea – Poznań | Wielospecjalistyczne wsparcie osób z deficytami neurologicznymi
Diagnostyka i leczenie padaczki
DIAGNOSTYKA
I LECZENIE PADACZKI
Rehabilitacja w schorzeniach neurologicznych
W SCHORZENIACH NEUROLOGICZNYCH

Rehabilitacja w schorzeniach neurologicznych

Neurorehabilitacja w fundacji

Poprzez wielospecjalistyczne działania wspieramy proces terapii pacjentów w każdym wieku, ze szczególnym uwzględnieniem osób starszych.

W zespole fundacji znajduje się: neurolog, psychiatra, neurologopeda, psycholog, fizjoterapeuta i terapeuta zajęciowy.

Pomagamy w diagnozie występujących trudności i wykorzystujemy różne metody terapii oraz sprzęt i programy dostępne na rynku, mając na celu zmniejszenie ograniczeń, będących następstwem doznanych uszkodzeń spowodowanych chorobą.

Stworzyliśmy jedyną w Poznaniu placówkę dla osób po udarach mózgu, prowadzoną przez organizację pozarządową, w której znajdują kompleksową specjalistyczną pomoc.

USŁUGI BEZPŁATNE
W ramach działań fundacji, możliwe jest skorzystanie z pomocy bezpłatnej, bądź częściowo dofinansowanej, dla osób z problemami neurologicznymi (w tym po udarze, urazie mózgu) oraz z innymi chorobami o podłożu neurologicznym. Są to działania realizowane w ramach projektów, a środki na ten cel są pozyskane są z różnych źródeł. Dlatego możliwość uczestnictwa uzależniona jest od pozyskanych środków, a także od indywidualnych wymogów projektu. Uczestnictwo w projekcie zakłada zarówno zajęcia indywidualne ze specjalistą (np. neurologopeda, fizjoterapeuta, psycholog, neuropsycholog, porady lekarza specjalisty) oraz zajęcia grupowe prowadzone najczęściej przez terapeutę zajęciowego, ale też innych specjalistów, współpracujących z fundacją. Dodatkowo prowadzona jest też terapia za pomocą rękawiczki, poprawiającej funkcje motoryczne i czuciowe ręki (więcej informacji w zakładce NOWOCZESNA TERAPIA). W ramach zajęć grupowych odbywają się np. zajęcia arteterapeutyczne, manualne, treningi życia codziennego, treningi funkcji poznawczych (np. ćwiczenia pamięci, językowe), zajęcia grupowe ruchowe na sali gimnastycznej (choreoterapia) czy zajęcia z psychologiem - np. grupy wsparcia, treningi umiejętności społecznych. W przypadku informacji dotyczących aktualnie prowadzonych projektów prosimy o kontakt telefoniczny/mailowy/osobisty.

USŁUGI PŁATNE
Fundacja prowadzi również zajęcia/konsultacje odpłatne. Są to zarówno konsultacje ze specjalistami (m.in. neurolog, neurologopeda, fizjoterapeuta, neuropsycholog, psycholog, psychiatra), zajęcia grupowe, warsztaty czy terapia ręki. W fundacji istnieje możliwość skorzystania również z nowoczesnej terapii rękawiczką (działającą na poprawę funkcji motorycznych i czuciowych ręki). Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce NOWOCZESNA TERAPIA Fundacja organizuje także szkolenia dla specjalistów (np. logopedów, psychologów).

CENNIK USŁUG PŁATNYCH:

Terapia rękawiczką stymulującą korę mózgową - 60 min.

20 zł

Terapia ręki - 30 min.
(ćwicz. na tablicach manualnych, terapia lustrzana, etc.)

Terapia ręki - 60 min.
z użyciem tablic (samodzielnie)

50 zł

Neuroforma – trening 30 min.
Multimedialny program – ćw. ruchowe i poznawcze, połączony z terapią pod okiem specjalisty: 150 zł

30 zł

Choreoterapia. Grupowe zajęcia ruchowe - 60 min.
(grupa min. 4 osoby)

50 zł

Ćwiczenia funkcji poznawczych - 30 min.
(z wykorzystaniem np. ExeMemory, Neuroforma)

Warsztaty manualne - 2/3h
(np. decupage, manufaktura mydełka, wypalanie w drewnie i inne)

10 - 25 zł
(w zależności od użytych materiałów)

Konsultacja specjalisty neurologa

200 zł (pierwsza wizyta)
160 zł (kolejne wizyty)

Konsultacja specjalisty psychiatry

160 zł

Konsultacja osteopatyczna

Konsultacja neurologopedyczna
Konsultacja fizjoterapeutyczna

Akupunktura

Wystawienie recepty u specjalisty

ENMOT- Elektro Neuro Mobilizacja Obszaru Twarzowego

Terapia neurologopedyczna z ENMOT

160zł zł

Masaż leczniczy

120zł zł

Masaż relaksacyjny

Diagnoza biofedback

250zł zł

Sesja biofeedback - 60 min.

Mikropolaryzacja (tDSC)

100zł zł

Mikropolaryzacja z terapią specjalisty - 60 min.

220zł zł

NEUROSESJE - 30-dniowy trening pobudzający umysł to publikacja opracowana przez zespół specjalistów Fundacji ORCHidea: psychologów oraz neurologopedę i jest skierowana do osób z uszkodzeniem mózgu m.in. po udarach/urazach/guzach mózgu oraz z chorobami otępiennymi. Zawiera ćwiczenia stanowiące doskonałą formę aktywizacji umysłowej. Przychód ze sprzedaży książki w całości przeznaczany jest na działalność statutową fundacji tj. wsparcie dorosłych osób z deficytami neurologicznymi.

Cena książki - 40 zł

POMYŚLny trening - 30-dniowy zestaw ćwiczeń pobudzających umysł został opracowany i wydany w ramach projektu „Kompendium i ćwiczenia wsparciem dla osób po udarach mózgu”, współfinansowanego ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Publikacja została opracowana przez zespół specjalistów Fundacji ORCHidea: psychologów, neurologopedę oraz fizjoterapeutę i jest skierowana do osób z uszkodzeniem mózgu m.in. po udarach/urazach/guzach mózgu oraz z chorobami otępiennymi. Zawiera ćwiczenia stanowiące doskonałą formę aktywizacji umysłowej oraz fizycznej.

Cena książki - 40 zł

NEURO-trening
- Publikacja opracowana przez zespół Fundacji ORCHidea. NEURO-trening, składa się z dwóch części.
Książki zawierają ćwiczenia pobudzające pracę mózgu, poprawiające funkcjonowanie w zakresie pamięci, myślenia, kojarzenia, koncentracji uwagi czy stymulujące językowo. Zawierają także propozycje ćwiczeń ruchowych oraz trening pobudzający wyobraźnię i kreatywność.
Proponowane ćwiczenia są odpowiednie zarówno dla osób po udarach czy urazach mózgu, jak i z chorobami neurodegeneracyjnymi.
Przychód ze sprzedaży książki przeznaczany jest na działalność statutową.

Koszt kompletu - 70 złotych